субота, 27 грудня 2014 р.

Новорічні традиції

    Новий рік — свято, яке відзначають багато  народів 
відповідно до прийнятого календаря. Свято наступає в момент переходу останнього дня року в перший день наступного року.
    Ще в древніх народів зародилося повір’я - як новий рік зустрінеш, так його і проведеш. Донині в різних країнах прибігають до різних хитрощів, аби “заманити” вдачу, статок і благополуччя. 
    В Японії Новий Рік святкується 1 січня. Щоб не впустити злих духів, японці вішають пучки соломи перед входом в будинок, що, як вони вважають, приносить щастя. У момент початку нового року японці починають сміятися. Вони вірять, що сміх принесе їм удачу в році, що приходить.

    Китайський Новий Рік святкується між 17 січня і 19 лютого. Вуличні процесії - найбільш захоплююча частина свята. Тисячі ліхтарів запалюються під час процесій, щоб освітити шлях в Новий Рік. Китайці вважають, що новий рік оточений злими духами. Тому вони відлякують їх хлопавками і петардами. Іноді китайці заклеюють вікна і двері папером, щоб не впускати злих духів.
    У Європі Новий Рік пов'язаний з безліччю забобонів. У Швейцарії та Австрії люди вбираються, щоб святкувати день Святого Сильвестра. Це свято засновано на легенді про те, що Римський папа Сильвестр (314 рік) зловив жахливого морського монстра. Вважалося, що в 1000-му році цей монстр вирветься на свободу і знищить світ. До загальної радості цього не сталося. З тих пір в Австрії та Швейцарії цю історію згадують в Новий Рік. Люди вбираються в маскарадні костюми й називають себе Сільвестрклаусамі.
    У Греції Новий рік - це день святого Василя. Святий Василь був відомий своєю добротою, і грецькі діти залишають свої черевики біля каміна в надії, що Святий Василь заповнить черевики подарунками.
    У Шотландії Новий Рік називається Hogmanay. Шотландці запалюють в бочці смолу і котять бочку по вулицях. Це символізує спалення старого року. Після цього дозволяють початися новому року. Шотландці вважають, що перша людина, яка входить в будинок у Новий Рік приносить щастя або невдачу. Дуже гарною прикметою вважається, якщо першим в новий рік у дім ввійде темноволосий чоловік з подарунком.
    Так, в Англії за стародавнім звичаєм, коли годинники починають бити північ, відчиняють задні двері будинку, щоб випустити старий рік, а з останнім ударом відкривають передні двері, впускаючи новий рік. 
    В Австрії вважається, що в новорічну ніч, щоб бути щасливим, потрібно з’їсти шматок свинячої голови або свинячого рила. 

    В Угорщині в першу секунду Нового року починають свистіти в дитячі сопілочки, ріжки, свистульки. Вважається, що саме вони відганяють від помешкання злих духів і призивають радість, благополуччя. Готуючись до свята, угорці не забувають про магічну силу новорічних блюд: квасоля та горох зберігають силу духу й тіла, яблука - красу й любов, горіхи здатні захистити від лиха, часник - від хвороб, а мед - підсолодити життя. 
    У Німеччині люди різного віку, як тільки годинники починають відбивати північ, піднімаються на стільці, столи, крісла й з останнім ударом дружно, з радісними вітаннями “встрибують” у Новий рік. А в селах збереглася середньовічна традиція церемонії bleiglessen: перебуває свинцева куля, що “містить таємниці майбутнього”. Куля плавиться до кипіння й переливається в склянку по краплі. Свинець застигає знову. Фігура, яка вийшла, розповість про те, що чекає наступного року. 

    В Італії прийнято із квартир у саму останню хвилину старого року викидати розбитий посуд, старий одяг і навіть меблі. Слідом за ними летять хлопавки, конфетті, бенгальські вогні. Вважається, що якщо в новорічну ніч викинути стару річ, то в наступаючому році купиш нову. А всі діти чекають чарівницю Бефану, яка прилітає вночі на мітлі й через коминкову трубу проникає в будинок. Вона наповнює подарунками дитячі черевички, спеціально підвішені до каміна. 
    В Іспанії існує традиція в новорічну ніч їсти виноград. Під бій годинника потрібно встигнути з’їсти 12 виноградних ягід, по однієї за кожний із дванадцяти прийдешніх місяців. 
    Циганкова Вікторія

1 коментар: