четвер, 22 січня 2015 р.

Цікаві факти про сніг

                       «Метричні дані» сніжинок
    Найчастіше у зірчастих сніжинок діаметр близько 5 мм, а офіційно зареєстрована «рекордсменка» мала 12-сантиметровий. Зафіксовано також, що 30 квітня 1944 р. у Москві випав дивовижний сніг, форма сніжинок розміром майже в долоню нагадувала страусине пір'я.
    Сніжинки важать зазвичай близько 1 мг. Вони на 95% складаються з повітря, тому мають низьку щільність і невисоку швидкість падіння (в середньому 0,9 км / год).

                                                         «Колір» снігу
      Хто ж сперечатиметься з тим, що сніг білий?! Звичайно, білий ... зазвичай. Але в арктичних і гірських регіонах йому трапляється бути рожевим або навіть червоним через підфарбовування організмами, що живуть між кристалами (водоростями, наприклад). Неодноразово траплялося випадання кольорового снігу: блакитного, зеленого, сірого ... 
    У 1955 р. в Каліфорнії (біля Дано) трапився зелений снігопад фосфоресцируючого відтінку. Жителі, які ризикнули спробувати його на смак , незабаром померли, а у людей, що брали сніг в руки, з'явилися висипи та сильний свербіж. 
    У 1969 р. у Швеції на Різдво посипалися з неба чорні сніжинки.
  А в 2001 р. в Колорадо випав рожевий сніг ... зі смаком кавуна! Він був пофарбований водоростями «хламідомонади сніжної».

                                                   «Голоси» сніжинок
     При падінні у воду сніжинка «співає», тобто створює дуже високий звук, невловимий людським вухом, але, за твердженням фахівців, неприємний для риб'ячого населення водоймів. Ну, а під ногами, буває, сніг скрипить, причому тільки в мороз, і чим він міцніший, тим вище розрізняти звуки. Це ламаються крижані голочки. 
    За науковими даними, отриманими в результаті акустичних вимірювань, в спектрі цього скрипу є дві пологих (не надто різких) екстремальних ділянки, які припадають на діапазони 250-400 Гц і 1000-1600 Гц. Найчастіше низькочастотний екстремум на декілька децибел перевищує високочастотний, а якщо температура повітря піднімається вище мінус 6 ° C, то цей останній повністю провалюється.

3 коментарі: