понеділок, 2 березня 2015 р.

Т.Г.Шевченко - поет, художник, митець

   Тарас Шевченко народився на українській землі, під українським небом, проте він належить до тих людей-світочів, що стають дорогими для всього людства і що в пошані всього людства знаходять своє безсмертя.
                                                             О. Гончар. 
     
   Сьогодні класна година була присвячена  Тарасу Григоровичу Шевченку, чиє ім'я овіяне особливою любов'ю і славою, як найдорожча національна святиня і гордість.
    Цікаво розповідала Людмила Дмитрівна про те, що Т.Г.Шевченко — великий народний поет і художник, що з най­більшою повнотою відбив він у своєму генії багатогранне духовне багатство рідного народу, його вільнолюбність і силу, красу і мудрість, його поривання й думи. Затамувавши подих ми слухали як він - кріпацький син, могутністю свого генія і нелюдським напруженням сил піднявся до вершин духовної культури.
     А Настя у своєму повідомленні розповіла, що поезія та живопис у творчості Шевченка нерозривно пов'язані між собою. У живописі він був поетом, у поезії — живописцем. Малювання і поезія стали для нього життєвою потребою, вираженням творчої індивідуальності.
       Ми дізналися, що до теперішнього часу збереглися 240 поетичних творів і 1200 мистецьких робіт художника, що видатний митець пробував себе у різноманітній техніці, навіть у скульптурі, а за успіхи у гравюрі йому було присвоєно звання академіка.
    Переглядаючи відео "Тарас Шевченко", ми зрозуміли, що небагато з тих, кому випало безсмертя, здобули його такою дорогою ціною, як Тарас Шевченко.
       Доля не шкодувала для нього найжорстокіших випробувань і страждань. Прожив Шевченко лише 47 років, з них 25 – у кріпосному рабстві, 10 – у тюрмах та на засланні. А решту – постійно перебував під недремним жандармським оком, воюючи із нестатками. Хоч і помер він самотнім у казенній комірчині, його ім'я сьогодні відоме в усьому світі.  У багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного сина українського.
     Т.Г.Шевченко — центральна постать українського літературного процесу XIX ст. Його творчість мала вирішальне значення в становленні й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня передових літератур світу. У своїй поезії Шевченко звернувся до тем, проблем та ідей (соціальних, політичних, філософських, історичних, художніх), які до нього ще не порушувалися в українській літературі або порушувалися надто несміливо й соціальне обмежено.
        Як заклик, як наказ прозвучали слова грузинського поета А. Р. Церетелі:
"Любіть свою Батьківщину і рідну мову так, як любив покійний Тарас Шевченко. Для його пам’яті це буде найкращою нагородою і нерукотворним пам’ятником."

Відео "Тарас Шевченко" >>>


2 коментарі:

  1. Людмило Дмитрівно, дякую за цікаву виховну годину! Також дякую Віці за чудову публікацію!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анжеліко, дякую за відгук! Готуйтеся до наступної ГКК - 10 березня (конкурс). Бажаю отримати задоволення на ГКК!

      Видалити