субота, 4 липня 2015 р.

ТОП-6 забутих людьми давніх винаходів

                                  Шановні учні!
   Протягом шести днів Вашій увазі буде представлена добірка із 6 цікавих згаданих у давніх письмових джерелах технічних розробок, які пізніше були втрачені.
   У давніх легендах, оповіданнях та рукописах містяться дані про унікальні технічні досягнення давніх держав. Чимало таких винаходів дійшло до наших днів і є прикладами блискучих інженерних розробок давнини. Інші ж були втрачені, так що навіть згадки про них породжують дискусії про те, чи існували вони насправді.

Грецький вогонь: хімічна зброя
Використання грецького вогню римлянами проти кораблів Фоми Слов’янина, мініатюра Іоанна Скилиці, Х—ХІ ст. Ілюстрація: Wikimedia Commons

     Речовину, відому під назвою «грецький вогонь», широко застосовували візантійці з 7 до 12 століття під час морських битв. Цією рідиною вистрілювали із мідних труб — сифонів, вона горіла на воді, і, за переказами, загасити її можна було тільки оцтом, піском або сечею.
     Рецепт виготовлення грецького вогню візантійці суворо тримали у тайні, і зрештою він був втрачений. Відомо, що аналоги грецького вогню в ті часи використовували також англи, русичі та китайці.
Джерело: Велика епоха

2 коментарі:

  1. Цікава інформація!!!Дякую!!! - Владислав Пащенко

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Владе, вітаю з коментарем і чекаю від тебе публікацій на сайті!

      Видалити