понеділок, 6 липня 2015 р.

Гнучке скло

Продовжуємо публікувати ТОП-6 забутих людьми давніх винаходів.
    До нинішніх днів дійшли лише три згадки у давніх джерелах речовини, яку називали гнучким склом або vitrum flexile, і науковці мають сумніви щодо того, чи існував такий матеріал насправді.
     Вперше історію його створення написав Гай Петроній Арбітр, що жив у 27—66 роках до нової ери. За його переказом, матеріал із дивовижними властивостями представив один зі склодувів імператору Тиберію (правив у 14—37 роках). Майстер взяв скляний сосуд і кинув на підлогу. Від цього той не розбився, а тільки пом’явся, і склодув легко повернув «скляній» ємності втрачену форму.
    Нібито побоюючись того, що цінні метали знеціняться, Тиберій наказав відрубати голову скляних справ майстру, щоб секрет виготовлення гнучкого скла помер разом із ним.
2.jpg

Мармурова статуя імператора Тиберія. Фото: Marie-Lan Nguyen/Wikimedia Commons

    Пліній Старший (23—79 роки нової ери) також згадував цю історію. За його твердженнями, незважаючи на те, що про цей випадок говорять усі, це може бути вигадкою.
    Кілька століть потому Діон Кассій, переповідаючи таку історію, писав про склодува як про якогось мага. За його версією, скляна ємність розбилася, і майстер голими руками відновив її цілісність.
    В наші дні гнучке скло було винайдене у 2012 році компанією Corning, і воно може використовуватись при будівництві сонячних панелей. Якщо за часів римської імперії і існувало гнучке скло, то воно випередило час на кілька тисяч років.


Немає коментарів:

Дописати коментар