Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.
До смертельно отруйних грибів відносяться:
– опеньок сірчано-жовтий;
– волоконниця Патуйяра, плютка.
Бліда поганка (мухомор зелений)
Добре запам'ятайте вигляд цього гриба - він смертельно небезпечний!
Бліда поганка (мухомор зелений)
Добре запам'ятайте вигляд цього гриба - він смертельно небезпечний!
–
мухомор білий;
–
мухомор червоний;
–
мухомор пантерний.
–
опеньок цегляно-червоний, несправжній;
–
печериця рудіюча.
Ці види отруйних грибів поширені на всій території
України.
ОСНОВНІ ПРАВИЛА,
ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ
ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:
–
збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
–
гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
– якщо
ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не
збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
– краще
збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;
– вдома
ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам
гриб – одразу ж викиньте його;
–
ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;
–
зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити
весь бруд. І в цей же день приготувати
гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
–
варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час
варіння, скільки кількість зміненої води;
– при
консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших
харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх
загерметизованих консервів;
– при
вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч
чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям
їсти гриби не рекомендується.
Що ж спричинює отруєння?
–
вживання отруйних грибів;
–
неправильне приготування умовно їстівних грибів;
–
вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
–
вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації
(навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах),
розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення,
підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата
свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами.
До приїзду невідкладної медичної допомоги у
потерпілого треба викликати
блювання, дати випити якомога більше води та повторно
викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти
активоване вугілля (не менше 10 пігулок
одночасно).
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт
харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.
Немає коментарів:
Дописати коментар