пʼятниця, 22 січня 2016 р.

2016: ювілеї відомих людей

Ювілейні, знаменні і пам'ятні дати 2016 року для України

У 2016 році виповниться 420 років з народження Богдана Хмельницького 

420 років від дня народження Богдана Хмельницького. 6 січня 1596 р. (27 грудня 1595 р. за старим стилем) народився один з найвідоміших українських гетьманів, що встав на чолі руху за звільнення від Речі Посполитої. Роль Хмельницького в історії країни неоднозначна: уклавши договір із царем Олексієм Михайловичем на Переяславській раді, він приєднав її до Російському державі. Тим не менш, його вважають одним з найвидатніших українських полководців і державних діячів. Портрет Богдана Михайловича Хмельницького незмінно прикрашає купюру номіналом у п'ять гривень, а його іменем названі два міста – Переяслав-Хмельницький Київської області та обласний центр Хмельницький на Волині. 

160 років від дня народження Івана Франка. 27 серпня 1856 р. майбутній громадський діяч, мислитель і письменник народився в селі Нагуєвичі в Дрогобицькому повіті (на той момент - територія Австрійської імперії). Франко відомий як один з ідеологів та організаторів Української радикальної партії, яка діяла в Австрії. Однак у світову культуру він увійшов насамперед як письменник, поет і автор творів «Захар Беркут», «Украдене щастя», «Борислав сміється». У 1916 р. він був номінований на Нобелівську премію в галузі літератури, але розглянути його кандидатуру комісія не встигла – 28 травня Франко помер. Пам'ять Івана Яковича увічнена в назві міста Івано-Франківська, а його портрет розміщений на купюрі в 10 гривень. 

Ювілейні, знаменні і пам'ятні дати 2016 року для України
150 років з дня народження Михайла Грушевського. 29 вересня 1866 р. в місті Холмі (теперішня територія Польщі) народився один із найпомітніших українських державних і політичних діячів, історик Михайло Сергійович Грушевський. Він очолював Центральну Раду Української Народної Республіки, за що в тогочасній пресі його називали президентом. Цей міф прижився і був широко розтиражований, але твердження невірно: у Центральній Раді не було такої посади. За 77 років свого життя Грушевський написав більше двох тисяч наукових праць, одні з найцінніших – «Історія України-Руси» та «Історія української літератури». 


100 років від дня народження Олега Антонова. 7 лютого 1906 р. в Подільському повіті Московської губернії народився видатний авіаконструктор, життя і робота якого тісно пов'язані з Україною і Києвом. Антонов почав свою кар'єру в Росії, але в 1946 р. очолив дослідне конструкторське бюро в Новосибірську. У 1952 р. організацію перевели в Київ, і конструктор теж переїхав. З цього ОКБ згодом утворився київський завод «Антонов». Під час роботи в організації Антонов, отримав звання генерального конструктора, спроектував такі літаки, як Ан-2 -8 -10 -12 -14 -24 -22 «Антей», -28 -72 - 74 -124 «Руслан». У 1984 р. майстер відійшов в інший світ, а завод назвали його ім'ям. 

80 років Роману Віктюку. 28 жовтня 1936 р. у Львові з'явився на світ видатний український театральний режисер і майстер епатажу Роман Віктюк. Народний артист України і Росії, він керує власним театром, поставив більше сотні вистав на сценах України, Росії, Литви. Всесвітню популярність Віктюку приніс спектакль «Служниці», створений за п'єсою французького письменника Жана Жене. За виставу «Дама без камелій» отримав дві премії «Київська пектораль». Постановка була відзначена як краща вистава драматичного театру і як краща режисерська робота. Віктюк також є співзасновником львівського Фонду Мазоха. 

Немає коментарів:

Дописати коментар