пʼятниця, 15 січня 2016 р.

2016: пам'ятні дати для України

Ювілейні, знаменні і пам'ятні дати 2016 року для України

760 років тому Львів був вперше згаданий у літописах 

760 років першої згадки про Львів. У самого мальовничого і романтичного міста Західної України у 2016 р. свято – назва міста було вперше згадано в історичних хроніках від 1256 р., тобто рівному 760 років тому. Про львів йдеться в Галицько-Волинському літописі (її вчені вважають найважливішим джерелом відомостей про Галицько-Волинському князівстві XIII р.) Літопис повідомляє, що у 1256 р. в місті Пагорбі, який нині знаходиться на території Польщі, сталася пожежа. Він був таким масштабним, що зарево було видно навіть зі Львова. Саме від року, на який посилається автор історичних хронік, місто і веде своє літочислення. 

240 років Дніпропетровську. У 2016 р. Дніпропетровськ святкує ювілей. Нині місто-мільйонник, він був закладений у 1776 р. на честь імператриці Катерини II і названий словом, утвореним від її імені – Катеринославом. Свою теперішню назву отримав тільки в 1926 р., встигнувши побути Новоросійськом. «Дніпропетровськ» – похідне від «Дніпро» (місто стоїть на річці) і «Петровський» (прізвище радянського державного діяча, чия робота почалася тут). Вже в січні 2016 р. місто має отримати нову назву – цього вимагає закон України «Про заборону пропаганди комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів». Серед варіантів, які розглядають місцева влада і громадськість – Дніпро, Днепровск, Днепрополь, Січеслав, Кодак. 

30 років з дня Чорнобильської катастрофи. 26 квітня виповниться 30 років з моменту, як на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався вибух. Він зруйнував реактор, спричинив масштабну пожежу і привів до того, що в атмосферу потрапила величезна кількість радіоактивних частинок. Внаслідок катастрофи безпосередньо від променевої хвороби померло 600 чоловік, а від наслідків забруднення навколишнього середовища радіацією – близько 200 тис. Весь цей час ЧАЕС залишається однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства. 

Ювілейні, знаменні і пам'ятні дати 2016 року для України
У 2016 році виповниться 30 років з дня Чорнобильської катастрофи 

20 років реставрированному пам'ятника княгині Ользі в Києві. 29 травня 1996 р. на Михайлівській площі у столиці України відкрили відновлений пам'ятник чотирьом історичних постатей, які відіграли велику роль в історії Києва і Київської Русі в цілому. Скульптурна композиція, що складається з фігур княгині Ольги, апостола Андрія Первозванного і солунских братів Кирила (Костянтина) і Мефодія була встановлена на площі в 1911 р. Однак через вісім років, у 1919-му, вандали знищили постать княгині і встановили замість неї пам'ятник Тарасу Шевченку. Через 77 років скульптура Ольги повернулася на свій постамент, і тепер пам'ятник прикрашає одну з головних площ столиці в первозданному вигляді. 

30 років Конституції України. 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла головний державний закон. Процес голосування був нелегким. За Конституцію голосували в два читання. Щоб допустити документ до другого, у нього довелося внести близько шести тисяч поправок. Документ викликав безліч суперечок, проте Рада національної безпеки і профільний рада при Президенті попередили Верховну Раду про неможливість затягування процесу. Так що 27 червня парламент прийняв спеціальну постанову, згідно з якою зобов'язався працювати в одне засідання до тих пір, поки країна не отримає новий головний закон. Доленосне голосування відбулося 28 червня о 9:18. До того моменту парламентарії працювали без перерви вже добу. Ця дата стала державним святом – Днем Конституції. 

30 років гривні. 25 серпня 1996 р. було оприлюднено указ тодішнього президента України Леоніда Кучми " про грошову реформу. За період з 2 по 16 вересня країна повністю перейшла з функціонували в той період карбованців на нову валюту – гривню, спадкоємицю валюти Київської Русі, з розмінними монетами, які назвали копійками. Через вісім років, 1 березня 2004 р. вона отримала власний графічний знак (версії Windows від Vista і вище її підтримують його введення з клавіатури). у 2008 р. комісія з естетики Міжнародного Валютного Фонду склала рейтинг найкрасивіших банкнот світу. Список з 50 валют очолила гривня.

Немає коментарів:

Дописати коментар