середа, 27 січня 2016 р.

Леонід Костянтинович Каденюк

    28 січня виповнюється  65 років від дня народження Леоніда Костянтиновича Каденюка (1951), льотчика-космонавта, першого космонавта незалежної України, народного депутата України 4-го скликання, Народного Посла України, Героя України.
В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК«Колумбія» (англ. Columbia) місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на вміст фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків соїпатогенним грибом фітофтори.
Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості».



Емблема місії STS-87 на БТКК «Колумбія»




Немає коментарів:

Дописати коментар