неділя, 17 січня 2016 р.

2016: знаменні дати в культурі

Першому збірнику законів Київської Русі в 2016 р. виповниться 1000 років! 

1000 років Руській правді. У 1016 р. з'явився перший і найбільш важливий звід законів Київської Русі XI–XII століть. Ґрунтувався він на правовий звичай. Руська правда складається з декількох частин: так званої " Правди Ярослава, Правди Ярославичів, Покону вирникам і Урок мостникам. Прийнято вважати, що першу частину – " Правду Ярослава з 18 статей – написав сам князь Ярослав Мудрий. Саме її створення датують 1016 р. Ця частина найдавніша, тому в ній містяться звичаї кровної помсти за вбивство. Однак закон передбачав можливість заміни її штрафом на користь родичів загиблого. За княжим законом могли бути покарані винні в побитті, крадіжці і навіть їзду на чужому коні. 

1020 років Десятинної церкви в Києві. У 996 році князь Володимир Святославич завершив будівництво першої в Київській Русі кам'яної церкви Успіння Пресвятої Богородиці. Храм розташовувався на пагорбі біля міських воріт. Церква отримала назву Десятинної і під ним увійшла в історію Києва та України. Все тому, що Володимир віддав на її будівництво десяту частину своїх доходів. Храм був не лише сакральною спорудою, а й усипальницею для князівської родини. Володимир переніс сюди з Вишгорода прах своєї бабусі княгині Ольги. Потім тут же поховали його і його дружину княгиню Анну. Храм кілька разів був зруйнований і відбудовувався, у 1928 р. за розпорядженням тодішньої радянської влади церкву знищили в останній раз. До сьогоднішнього дня збереглися лише кам'яний фундамент і частини оборонного рову. Вони знаходяться в самому серці київського дитинця. Міська влада планує створити на цьому місці музей. 

820 років «Слова о полку Ігоревім». Про час створення «Слова» історики, мовознавці та літературознавці сперечаються вже не одне десятиліття. За однією з версій, найвідоміший добуток давньоруської літератури було завершено в травні 1196 р. «Слово о полку Ігоревім» – оповідь про невдалий похід князя Ігоря, який правив у Новгороді-Сіверському, на половців. Крім своєї історичної цінності, «Слово о полку Ігоревім» має величезне значення, як пам'ятник культури і літератури – плач княгині Ярославни з чоловікові вважається одним із самих поетичних сторінок давньоруського художнього слова. Що цікаво, довгий час учені сперечалися про достовірність цього твору. Все тому, що оригіналу тексту не існує. Єдиний список з нього, зроблений ще в Середні століття, згорів у 1812 р. під час пожежі в Москві. Зараз ці суперечки вщухли: в науковому співтоваристві прийшли до висновку, що текст все-таки існував. 

170 років вірша «Заповіт» («Заповіт»). 6 січня 1846 р. (25 грудня 1845) Тарас Шевченко написав один зі своїх найвідоміших поетичних творів – «Заповіт». Вірш став програмним для поета символом звільнення для українського народу, було переведено на півтори сотні мов і досі переосмислюється в різноманітних формах народного та авторського творчості. «Заповіт» був написаний в Переяславі, в будинку Андрія Козачковського, де зараз розміщена експозиція історичного музею. У 2008 р. тут відкрили «Музей «Заповіту». 

Немає коментарів:

Дописати коментар