суботу, 9 січня 2016 р.

Ювілейні дати 6 січня 2016 року

  170 років «Заповіту» Т.Г.Шевченка

 6 січня 1846 р. (25 грудня 1845) Тарас Шевченко написав один зі своїх найвідоміших поетичних творів – «Заповіт». Вірш став програмним для поета символом звільнення для українського народу, його було переведено на півтори сотні мов і досі переосмислюється в різноманітних формах народного та авторського творчості. 
   «Заповіт» був написаний в Переяславі, в будинку Андрія Козачковського, де зараз розміщена експозиція історичного музею. У 2008 р. тут відкрили «Музей «Заповіту». 

  420 років з народження Богдана Хмельницького  

6 січня 2016 році виповнилося 420 років з народження Богдана Хмельницького 
Богдан Хмельницький народився 6 січня 1596 р. (27 грудня 1595 р. за старим стилем) - один з найвідоміших українських гетьманів, що встав на чолі руху за звільнення від Речі Посполитої. Роль Хмельницького в історії країни неоднозначна: уклавши договір із царем Олексієм Михайловичем на Переяславській раді, він приєднав її до Російському державі. Тим не менш, його вважають одним з найвидатніших українських полководців і державних діячів. Портрет Богдана Михайловича Хмельницького незмінно прикрашає купюру номіналом у п'ять гривень, а його іменем названі два міста – Переяслав-Хмельницький Київської області та обласний центр Хмельницький на Волині. 


Немає коментарів:

Дописати коментар